Azt hiszem, ez az első év, amikor nem május végén kapok észbe, hogy tele a mélyhűtő tavalyi meggyel, stb...
A most felszínre került nagy zacskónyi gyümölcsből igazi nyarat idéző lepény készült, melynek érdekessége, hogy liszt helyett zsemlemorzsát írt elő a recept. És ha eddig ti sem kaptatok észbe, akkor hajrá!, mert ideje elhasználni a tavaly lefagyasztott gyümölcs, zöldség készleteket!
Hozzávalók:
12 dkg zsemlemorzsa, 1 kk sütőpor, 1 csipet só, 6 tojás, 10 dkg puha vaj, 20 dkg cukor (nálam 10 dkg nyírfacukor), 1 citrom reszelt héja, (1kk vaníliapaszta),
1/2 kg magozott meggy (vagy cseresznye), 1 púpos kanál liszt, 2 ek barnacukor, 1 kk őrölt fahéj
- A zsemlemorzsát, sütőport és a sót összekeverjük egy kis tálban.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
- Egy nagy tálban összedolgozzuk a vajat, cukrot, citromhéjat, vaníliát, majd hozzákeverjük a tojássárgákat és végül a zsemlemorzsát is.
- Ezután a tojásfehérje hab 1/3-val, fakanállal fellazítjuk a zsemlemorzsás masszát, majd laza mozdulatokkal beledolgozzuk a maradék habot.
- A tésztát közepes méretű kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük.
- A kimagozott meggyet megszórjuk a liszttel, összeforgatjuk, majd a meggyet elrendezzük a tészta tetején és megszórjuk a fahéjas barna cukorral.
- A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
Recept eredetije: Stahl Magazin 2010. nyár
2 megjegyzés:
Érdekes lehet ez a zsemlemorzsás tészta. Nagyon jól néz ki, ha legközelebb elfelejtek lisztet venni (sajna előfordul) akkor biztos kipróbálom.
Minden rosszban lehet valami jó.-)
Megjegyzés küldése