2012. március 4., vasárnap

Meggyes lepény


Azt hiszem, ez az első év, amikor nem május végén kapok észbe, hogy tele a mélyhűtő tavalyi meggyel, stb...
A most felszínre került nagy zacskónyi gyümölcsből igazi nyarat idéző lepény készült, melynek érdekessége, hogy liszt helyett zsemlemorzsát írt elő a recept. És ha eddig ti sem kaptatok észbe, akkor hajrá!, mert ideje elhasználni a tavaly lefagyasztott gyümölcs, zöldség készleteket!

Hozzávalók:
12 dkg zsemlemorzsa, 1 kk sütőpor, 1 csipet só, 6 tojás, 10 dkg puha vaj, 20 dkg cukor (nálam 10 dkg nyírfacukor), 1 citrom reszelt héja, (1kk vaníliapaszta), 
1/2 kg magozott meggy (vagy cseresznye), 1 púpos kanál liszt, 2 ek barnacukor, 1 kk őrölt fahéj

  • A zsemlemorzsát, sütőport és a sót összekeverjük egy kis tálban.
  • A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
  • Egy nagy tálban összedolgozzuk a vajat, cukrot, citromhéjat, vaníliát, majd hozzákeverjük a tojássárgákat és végül a zsemlemorzsát is.
  • Ezután a tojásfehérje hab 1/3-val, fakanállal fellazítjuk a zsemlemorzsás masszát, majd laza mozdulatokkal beledolgozzuk a maradék habot.
  • A tésztát közepes méretű kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük.
  • A kimagozott meggyet megszórjuk a liszttel, összeforgatjuk, majd a meggyet elrendezzük a tészta tetején és megszórjuk a fahéjas barna cukorral.
  • A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
Recept eredetije: Stahl Magazin 2010. nyár


2 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Érdekes lehet ez a zsemlemorzsás tészta. Nagyon jól néz ki, ha legközelebb elfelejtek lisztet venni (sajna előfordul) akkor biztos kipróbálom.

vszasz írta...

Minden rosszban lehet valami jó.-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...