2010. október 13., szerda

Mogyorós almáspite


Még mindig az Ősz a téma! Most egy mogyorós almás pitét sütöttem, rengeteg alma termett nálunk idén, úgyhogy biztos lesznek még almás bejegyzések a jövőben is.

Hozzávalók:
-tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg darált mogyoró, 15 dkg barnacukor, 12 dkg vaj, 1 tojás, 1 kk őrölt fahéj
-töltelékhez: 8 közepes alma hámozva, szeletekre vágva, fél citrom leve, 10 dkg barnacukor
  •  A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, cipóvá formáljuk és folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. A tészta állaga elég lágy, nem kell megijedni!
  • Az almát meglocsoljuk a citromlével, majd a cukorral együtt kb. 10 perc alatt megfőzzük.
  • A tészta 2/3-át kinyújtjuk, vajazott, lisztezett piteformába rakjuk úgy, hogy a pereméig felérjen, majd villával megszúrkodjuk.
  • A tésztára piteformára vágott sütőpapírt helyezünk, száraz babbal kitöltjük, majd a 180 fokra melegített sütőben 15 percig sütjük.
  • Eltávolítjuk a babot, sütőpapírt és további 5 percig sütjük a tésztát.
  • A tésztára kanalazzuk a langyosra hűlt almatölteléket.
  • A maradék tésztából "kigyót" sodrunk, és berácsozzuk a pite tetejét.
  • A pitét addig sütjük, amíg a rácsok szép pirosak nem lesznek.
Mogyoró helyett dióval, vagy mandulával is készíthetjük a tésztát! A receptet beneveztem a Pataki kerámia által meghirdetett receptversenyre...

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...