2010. július 29., csütörtök

Mazsolás kacsamáj pástétomos kosárkák


Ezzel a recepttel is a már említett Tokaji borkorcsolya és desszert versenyen indultam. Többször készítettem már kisebb-nagyobb  összejövetelek alkalmával, nagy sikere volt még kosárka nélkül is, csak egyszerűen pirítósra kenve.

Hozzávalók a kosárkákhoz:
18,5 dkg liszt, 10 dkg kemény vaj + egy kicsi a formák kikenéséhez, 1 tojás, 1/4 tk só
  • A lisztbe belekeverjük a sót, majd összemorzsoljuk a vajjal.
  • A tojást villával felverjük és a liszt-vaj keverék közepébe öntjük, jól összegyúrjuk.
  • A tésztát folpackba csomagoljuk és fél órára berakjuk a hűtőbe.
  • A sütőt 200 fokra melegítjük.
  • A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és 8 cm átmérőjű (bögre méret) köröket szaggatunk.
  • Egy muffinsütő mélyedéseit kivajazzuk, belehelyezzük a tészta köröket és villával jól megszurkodjuk őket.
  • Kb. 9 perc alatt készre sütjük a kosárkákat, majd rácson kihűtjük őket.
Hozzávalók a pástétomhoz:
 50 dkg pecsenye kacsamáj, 2+3 ek puha vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek mazsola, 0,5+1 dl tokaji, 3 ek tejszín, 1 tk kakukkfű, só, bors
  • A 3 ek mazsolát összeforraljuk 0,5 dl tokajival, majd hagyjuk kihűlni.
  • A májat megtisztítjuk, feldaraboljuk.
  • Egy serpenyőben 2 ek vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is.
  • Belekeverjük a májat és 2-3 percig pirítjuk.
  • Hozzáöntjük a maradék tokajit és kb. még 5 percig sütjük a májat, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
  • A langyosra hűlt májat keverőtálba rakjuk, hozzáadunk kb. 2 evőkanálnyit a mazsolából, a maradék vajat, a tejszínt és botmixerrel jól összedolgozzuk.
  • Kakukkfűvel, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
  • A pástétomot a kosárkákba töltjük, tetejüket a maradék mazsolával díszítjük.

2 megjegyzés:

Makka írta...

Sikerült megtalálnom végre ezt a zseniális pástétomreceptet.:-)
Még egyszer nagyon köszönöm az ajándékokat!

ZsóFakanál írta...

Amit a GBT-re hoztál pástétomot, az az itt feltüntetett mennyiség alapján készült, vagy esetleg dupla adag volt? Sok-sok vendég jön, nagy adagra lesz szükségem...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...