Ezzel a recepttel is a már említett Tokaji borkorcsolya és desszert versenyen indultam. Többször készítettem már kisebb-nagyobb összejövetelek alkalmával, nagy sikere volt még kosárka nélkül is, csak egyszerűen pirítósra kenve.
Hozzávalók a kosárkákhoz:
18,5 dkg liszt, 10 dkg kemény vaj + egy kicsi a formák kikenéséhez, 1 tojás, 1/4 tk só
- A lisztbe belekeverjük a sót, majd összemorzsoljuk a vajjal.
- A tojást villával felverjük és a liszt-vaj keverék közepébe öntjük, jól összegyúrjuk.
- A tésztát folpackba csomagoljuk és fél órára berakjuk a hűtőbe.
- A sütőt 200 fokra melegítjük.
- A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és 8 cm átmérőjű (bögre méret) köröket szaggatunk.
- Egy muffinsütő mélyedéseit kivajazzuk, belehelyezzük a tészta köröket és villával jól megszurkodjuk őket.
- Kb. 9 perc alatt készre sütjük a kosárkákat, majd rácson kihűtjük őket.
Hozzávalók a pástétomhoz:
50 dkg pecsenye kacsamáj, 2+3 ek puha vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek mazsola, 0,5+1 dl tokaji, 3 ek tejszín, 1 tk kakukkfű, só, bors
- A 3 ek mazsolát összeforraljuk 0,5 dl tokajival, majd hagyjuk kihűlni.
- A májat megtisztítjuk, feldaraboljuk.
- Egy serpenyőben 2 ek vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is.
- Belekeverjük a májat és 2-3 percig pirítjuk.
- Hozzáöntjük a maradék tokajit és kb. még 5 percig sütjük a májat, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
- A langyosra hűlt májat keverőtálba rakjuk, hozzáadunk kb. 2 evőkanálnyit a mazsolából, a maradék vajat, a tejszínt és botmixerrel jól összedolgozzuk.
- Kakukkfűvel, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
- A pástétomot a kosárkákba töltjük, tetejüket a maradék mazsolával díszítjük.
2 megjegyzés:
Sikerült megtalálnom végre ezt a zseniális pástétomreceptet.:-)
Még egyszer nagyon köszönöm az ajándékokat!
Amit a GBT-re hoztál pástétomot, az az itt feltüntetett mennyiség alapján készült, vagy esetleg dupla adag volt? Sok-sok vendég jön, nagy adagra lesz szükségem...:)
Megjegyzés küldése