2010. július 29., csütörtök

Aszalt sárgabarackos, csirkemáj pástétomos lepénykék


Utolsó felvonás a Tokaji borkorcsolya és desszert versenyes történetemhez:-)
Ezek a lepénykék mindenféle kencéhez tökéletes "kanapék", de frissen, még melegen-langyosan fogyasztva az igaziak.

Hozzávalók a lepénykékhez:
12,5 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 2 tojás, 1,25 dl tej, 1 ek tejföl, só, vaj vagy olaj a sütéshez
  • A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd a 2 villával felvert tojást is.
  • Hozzákeverjük a tejet és a tejfölt, és megsózzuk.
  • Serpenyőben kis vajat, vagy olajat melegítünk.
  • A palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszából teáskanálnyi adagokat szaggatunk a serpenyőbe.
  • A kis lepénykéket addig sütjük, míg a tetejük "hólyagosodni" kezd.
  • Ekkor megforgatjuk őket, és szép aranybarnára sütjük a másik oldalukat is.
Hozzávalók a pástétomhoz:
50 dkg csirkemáj, 10 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek felkockázott aszalt sárgabarack, 0,5+1 dl tokaji, 0,5 dl tejszín, 1 tk kakukkfű, só, bors
  • A sárgabarackot összeforraljuk a 0,5 dl tokajival, majd hűlni hagyjuk.
  • A májat megtisztítjuk, feldaraboljuk.
  • Egy serpenyőben 10 dkg vajon megpároljuk a felaprított vöröshagymát és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is.
  • Belekeverjük a májat és 2-3 percig pirítjuk.
  • Hozzáöntjük a maradék tokajit és kb. még 5 percig sütjük, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
  • A langyosra hűlt májat botmixerrel összedolgozzuk kb. 2 ek sárgabarackkal és a 0,5 dl tejszínnel.
  • 1 tk kakukkfűvel, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
  • A pástétomot a lepénykékre halmozzuk, tetejüket a maradék sárgabarack kockákkal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...