Utolsó felvonás a Tokaji borkorcsolya és desszert versenyes történetemhez:-)
Ezek a lepénykék mindenféle kencéhez tökéletes "kanapék", de frissen, még melegen-langyosan fogyasztva az igaziak.
Hozzávalók a lepénykékhez:
12,5 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 2 tojás, 1,25 dl tej, 1 ek tejföl, só, vaj vagy olaj a sütéshez
- A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd a 2 villával felvert tojást is.
- Hozzákeverjük a tejet és a tejfölt, és megsózzuk.
- Serpenyőben kis vajat, vagy olajat melegítünk.
- A palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszából teáskanálnyi adagokat szaggatunk a serpenyőbe.
- A kis lepénykéket addig sütjük, míg a tetejük "hólyagosodni" kezd.
- Ekkor megforgatjuk őket, és szép aranybarnára sütjük a másik oldalukat is.
Hozzávalók a pástétomhoz:
50 dkg csirkemáj, 10 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek felkockázott aszalt sárgabarack, 0,5+1 dl tokaji, 0,5 dl tejszín, 1 tk kakukkfű, só, bors
- A sárgabarackot összeforraljuk a 0,5 dl tokajival, majd hűlni hagyjuk.
- A májat megtisztítjuk, feldaraboljuk.
- Egy serpenyőben 10 dkg vajon megpároljuk a felaprított vöröshagymát és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is.
- Belekeverjük a májat és 2-3 percig pirítjuk.
- Hozzáöntjük a maradék tokajit és kb. még 5 percig sütjük, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
- A langyosra hűlt májat botmixerrel összedolgozzuk kb. 2 ek sárgabarackkal és a 0,5 dl tejszínnel.
- 1 tk kakukkfűvel, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
- A pástétomot a lepénykékre halmozzuk, tetejüket a maradék sárgabarack kockákkal díszítjük.