2010. július 29., csütörtök

Aszalt sárgabarackos, csirkemáj pástétomos lepénykék


Utolsó felvonás a Tokaji borkorcsolya és desszert versenyes történetemhez:-)
Ezek a lepénykék mindenféle kencéhez tökéletes "kanapék", de frissen, még melegen-langyosan fogyasztva az igaziak.

Hozzávalók a lepénykékhez:
12,5 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 2 tojás, 1,25 dl tej, 1 ek tejföl, só, vaj vagy olaj a sütéshez
  • A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd a 2 villával felvert tojást is.
  • Hozzákeverjük a tejet és a tejfölt, és megsózzuk.
  • Serpenyőben kis vajat, vagy olajat melegítünk.
  • A palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszából teáskanálnyi adagokat szaggatunk a serpenyőbe.
  • A kis lepénykéket addig sütjük, míg a tetejük "hólyagosodni" kezd.
  • Ekkor megforgatjuk őket, és szép aranybarnára sütjük a másik oldalukat is.
Hozzávalók a pástétomhoz:
50 dkg csirkemáj, 10 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek felkockázott aszalt sárgabarack, 0,5+1 dl tokaji, 0,5 dl tejszín, 1 tk kakukkfű, só, bors
  • A sárgabarackot összeforraljuk a 0,5 dl tokajival, majd hűlni hagyjuk.
  • A májat megtisztítjuk, feldaraboljuk.
  • Egy serpenyőben 10 dkg vajon megpároljuk a felaprított vöröshagymát és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is.
  • Belekeverjük a májat és 2-3 percig pirítjuk.
  • Hozzáöntjük a maradék tokajit és kb. még 5 percig sütjük, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
  • A langyosra hűlt májat botmixerrel összedolgozzuk kb. 2 ek sárgabarackkal és a 0,5 dl tejszínnel.
  • 1 tk kakukkfűvel, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
  • A pástétomot a lepénykékre halmozzuk, tetejüket a maradék sárgabarack kockákkal díszítjük.

Márványsajtos, körtés kosárkák


Szintén a Tokaji borkorcsolya és desszert versenyre készült a mazsolás, kacsamáj pástétomos kosárkák mintájára a márványsajtos, körtés változat. A kosárkák receptjét megtalálod itt.

Hozzávalók a körtés, márványsajtos töltelékhez:
15 dkg márványsajt, 1 dl tejszín, 1 nagyobb körte hámozva, apró kockákra vágva, só, bors, 1 ek vaj, 5 dkg dió
  • A vajon addig sütöm a felkockázott körtét, amíg el kezd kicsit karamellizálódni.
  • Hozzáadom a darabokra tördelt márványsajtot, a tejszínt, és összeolvasztom őket.
  • A márványsajt intenzív íze miatt óvatosan sózom, borsozom.
  • A diót száraz serpenyőben kicsit megpirítom, majd felaprítom.
  • A kosárkákat megtöltöm a márványsajtos-körtés masszával, tetejüket megszórom dióval.
A tölteléket kipróbáltam úgy is, hogy a körtét csak nyersen raktam a kosárkákba, majd leöntöttem a márványsajtos-tejszínes masszával. Nekem ez a változat a körte frissessége miatt ízlett igazán.

Mazsolás kacsamáj pástétomos kosárkák


Ezzel a recepttel is a már említett Tokaji borkorcsolya és desszert versenyen indultam. Többször készítettem már kisebb-nagyobb  összejövetelek alkalmával, nagy sikere volt még kosárka nélkül is, csak egyszerűen pirítósra kenve.

Hozzávalók a kosárkákhoz:
18,5 dkg liszt, 10 dkg kemény vaj + egy kicsi a formák kikenéséhez, 1 tojás, 1/4 tk só
  • A lisztbe belekeverjük a sót, majd összemorzsoljuk a vajjal.
  • A tojást villával felverjük és a liszt-vaj keverék közepébe öntjük, jól összegyúrjuk.
  • A tésztát folpackba csomagoljuk és fél órára berakjuk a hűtőbe.
  • A sütőt 200 fokra melegítjük.
  • A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és 8 cm átmérőjű (bögre méret) köröket szaggatunk.
  • Egy muffinsütő mélyedéseit kivajazzuk, belehelyezzük a tészta köröket és villával jól megszurkodjuk őket.
  • Kb. 9 perc alatt készre sütjük a kosárkákat, majd rácson kihűtjük őket.
Hozzávalók a pástétomhoz:
 50 dkg pecsenye kacsamáj, 2+3 ek puha vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek mazsola, 0,5+1 dl tokaji, 3 ek tejszín, 1 tk kakukkfű, só, bors
  • A 3 ek mazsolát összeforraljuk 0,5 dl tokajival, majd hagyjuk kihűlni.
  • A májat megtisztítjuk, feldaraboljuk.
  • Egy serpenyőben 2 ek vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is.
  • Belekeverjük a májat és 2-3 percig pirítjuk.
  • Hozzáöntjük a maradék tokajit és kb. még 5 percig sütjük a májat, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
  • A langyosra hűlt májat keverőtálba rakjuk, hozzáadunk kb. 2 evőkanálnyit a mazsolából, a maradék vajat, a tejszínt és botmixerrel jól összedolgozzuk.
  • Kakukkfűvel, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
  • A pástétomot a kosárkákba töltjük, tetejüket a maradék mazsolával díszítjük.

Aszalt sárgabarackos mandulás korongok


A történetet ott kezdeném, hogy még soha nem indultam semmiféle "gasztronómiai" jellegű megmérettetésen.  Aztán februárban véget ért a vizsgaidőszak, a gyerkőc is egyhuzamban két órát aludt délután, úgyhogy hirtelen tele lettem szabadidővel. És ekkor akadtam bele a Tokaji borkorcsolya és desszert verseny kiírásába. 3 borkorcsolyával (receptek jönnek) és 1 desszerttel neveztem. Desszert kategóriában II. helyezést értem el, de hogy kerek legyen a történet, a május végi Tokaji borfesztivál keretében megtartott ünnepélyes eredményhirdetésen a vizsgaidőszak miatt nem tudtam részt venni.

Hozzávalók:
3 tojásfehérje, 15 dkg finom kristálycukor, 1/2 tasak vaníliáscukor,csipetnyi só, 18 dkg darált mandula, 10 szem aszalt sárgabarack apró kockára vágva, 5 dkg fehércsokoládé (pl. Choceur)
  • A tojásfehérjéket a kristálycukorral jó kemény habbá verjük, hozzáadjuk a vaníliáscukrot, csipetnyi sót.
  • Laza mozdulatokkal belekeverjük a habba a mandulát és a barack kockákat.
  • A masszát habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe szép kis köröket nyomunk belőle. Vigyázat, sütés közben megnőnek!
  • 150 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük a korongokat.
  • A csokit gőz fölött megolvasztom és a korongokat csoki pöttyökkel, esetleg mandulaszemekkel díszítem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...