2007. október 8., hétfő

Spenótos lepény

Van Pesten egy - azt hiszem - szír étterem, ahol többször ettünk már egészen finom zöldfűszeres lepényt. Innen jött az ötlet, kutakodtam is , de igazán kedvemre való receptet nem találtam, úgyhogy most a neten olvasottak alapján általam kreált "prototípus" receptje következik:-)


Hozzávalók:
30 dkg mélyhűtött leveles-aprított spenót, 25 dkg ricotta, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 db tojás, 4 evőkanál liszt, só, bors, szerecsendió, vaj+liszt

joghurt, mentalevél vagy egyéb zöldfűszer

  • Serpenyőben vajat forrósítok és megpárolom az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a préselt fokhagymát is. Rádobom a még fagyott spenótot, és addig párolom, amíg teljesen kienged. Fűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval, majd hozzákeverem a ricottát, és hagyom, hogy összeolvadjon a spenóttal. Miután egyet rottyant, leveszem a tűzről.
  • Közben a lisztet csomómentesen elkeverem az egyenként hozzáadott tojásokkal, majd az egészet beleforgatom a langyosra hűlt spenótba.
  • A masszát végül szépen elterítem egy közepes méretű kivajazott, lisztezett tepsiben, és 180 fokon addig sütöm, amíg a teteje kicsit meg nem pirul. Persze többször is tartok tűpróbát:-)
A lepény szeleteket én apróra vágott bazsalikommal elkevert joghurttal tálaltam, de ahogy megkóstoltam, rögtön beugrott, hogy a mentás joghurtöntet még jobban passzolna hozzá. Persze ez már ízlés dolga:-)
Sajnos, mire fotózásra került a sor, már nem volt mit:-( majd legközelebb!

Jó étvágyat!



2 megjegyzés:

anna írta...

hol van az a szir etterem?
csak szir elelmiszervoltba szoktam jarni, az nagyon jo kis bolt..

vszasz írta...

Szír étterem az Al-Amír a Király utcában, Aladin a Dózsa Györgyön, de nem tudom, hogy léteznek-e még egyáltalán, régen jártam ezeken a helyeken. Viszont a Rádayn a Shirazban is vannak egészen jó lepények, bár az azt hiszem perzsa étterem, és elég húzósak az árak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...