2007. szeptember 13., csütörtök

Citromos sütemény - Étel, ital, kicsi Vú nyomdokain haladva


Tegnap este sportesemény, meccsnéző-összejövetel volt nálunk. Készítettünk mindenféle tapasokat, pl. padlizsánkrém, aszaltparadicsomos fetakrém, gombakrém, baconbe göngyölt virsli, de nekem még valami jó kis könnyű desszert hiányzott a sor végéről. Így esett a választás a már sokak által kipróbált, nem utolsó sorban gyorsan és egyszerűen elkészíthető citromos süteményre.

A recept Étel, ital, kicsi VÚ leírásának megfelelően az alábbi:

Hozzávalók:
4 tojás, 13 dkg kristálycukor, 8 dkg olvasztott vaj, 12 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 1 citrom leve és héja


  • A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy kis sóval kemény habot verünk. Egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük. Utána fokozatosan hozzáadjuk a citromhéjat és –levet, az olvasztott vajat, a sütőporos lisztet. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.


  • A tésztát kivajazott, lisztezett sütőformába töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Miután elkészült, porcukorral megszórjuk vagy porcukorból és citromléből kevert mázat csurgatunk rá.

Nagyon könnyű, nagyon finom, nem túl édes süteményt sikerült fentiek alapján készíteni. Igaz, friss citromhéj helyett én fűszer-citromhéjat használtam (valaki azt írta a bejegyzésében, hogy megtisztíthatatlan a szennyeződésektől a citrom viaszos héja), és szerintem akár 2 citrom levét is elbírja a tészta. A sütés nálam jó fél óráig tartott.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...