2008. január 18., péntek

Penne szárított vargányás paradicsommártással


Karácsonyra egy kedves kolléganőmtől kaptam egy zacskó saját szedésű szárított vargányát. Mivel a szekrényben lapult már egy adag régebb óta elfekvő szárított gomba, ideje volt apasztani a készletet.

Ezt a feladatot most a párom vállalta magára, találtunk egy kedvére való receptet Jamie Oliver A pucér szakács című könyvében. Az eredeti recept tagliatelle-t javasolt, de nekünk csak spenótos változatban volt otthon, úgyhogy penne-tésztát főztünk ki helyette.

Hozzávalók:
-60 g szárított vargánya, 1 donoz penne, 1 ek olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, kakukkfű, 2 ek mascarpone (mi Philadelphia-val helyettesítettük), só, bors, reszelt parmezán
-a paradicsommártáshoz: 1 doboz hámozott paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 1 chilipaprika, oregano, bazsalikom, 1 ek vörösborecet, só, bors

  • A szárított vargányát 3 dl forró vizzel leöntve negyed órán át áztatjuk.
  • Közben főzzük meg a penne-t.
  • A paradicsommártás is elkészül nagyjából ezalatt: olívaolajon megfonnyasztjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a chilipaprikát, oreganot és a paradicsomot is beleöntjük. Jól összeforraljuk, majd hozzáadjuk a borecetet, bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk.
  • A vargányát leszűrjük, leöblítjük, áztatólevét felfogjuk és papírtörlőn átszűrjük, hogy ne maradjon benne homokszemcse.
  • Az olívaolajon megpároljuk a fokhagymát, hozzáadjuk a vargányát, kakukkfűvel fűszerezzük, hozzáöntjük a leszűrt áztatólé nagy részét, majd mikor a lé elfőtt, beleöntjük a paradicsommártást, hozzákeverjük a Philadelphiát, sózzuk, borsozzuk.
  • A penne-t a mártásba öntjük, hogy kicsit megszívja magát, majd parmezánnal megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...